Hozzávalók
(4 nagy vagy 6 kisebb kiflihez):
25 dkg zabpehelyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg búzasikér
7 g instant élesztő
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 dl kézmeleg víz
1 teáskanál himalája só
A száraz hozzávalókat (lisztek, búzasikér, élesztő, só) egy tálba tesszük, hozzámérjük az olívaolajat és a langyos vizet apránként hozzáadva egy sima tésztagombóccá gyúrjuk össze addig, amíg már nem ragad. Kevés zabpehelyliszttel megszórt szilikonlapon kb. 1 cm vastag, kör alakúra nyújtjuk a tésztát és késsel annyi körcikkre vágjuk, ahány darab kiflit szeretnénk készíteni (javasolt 6 dbra vágni). A kifliket egyenként, szorosan feltekerjük a szélesebb részétől kezdve a körcikk csúcsáig, majd – egy kevés helyet hagyva közöttük – egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Egy tiszta konyharuhával letakarva 3040 percig meleg helyen (nem a sütőben ) kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és miután a kiflik megkeltek, tepsistül (konyharuha nélkül ) betoljuk őket fél órára és készre sütjük. Akkor jók, ha szépen megbarnult a tetejük, de nem égtek meg. Ebből a receptből teljes kiőrlésű (diétás) pizza is készíthető! Tipp: ha élesztős, kelt tésztát készítetek, ősztől tavaszig csak csukott ablak mellett, meleg lakásban készítsétek, lehetőleg szoba hőmérsékletű vagy annál melegebb alapanyagokból. Így szebben megkel majd a tészta (nyitott ablaknál könnyen megfázik a tészta és nem fog megkelni). Tápérték: 6 db kifli esetén 1 db kifli 246 kcal és 44,6 g széhidrátot tartalmaz!
Én ennek a recept alapján készítettem
http://salatagyar.cafeblog.hu/2016/02/04/teljes-kiorlesu-olivas-kiflik-tejmentes-tojasmentes/ – –
|