Lenmagos-sajtkockás kenyér
Hozzávalók:
350 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm rétesliszt
20 gramm búzacsíra - 20 gramm élesztő
20 gramm lenmag
100 gramm sajt -nálam trappista, de ha akad, füstölt sajt csak finomabb lehet-
25 gramm búzasikér
10 gramm só -nálam parajdi-
20 ml olaj -nálam extra szűz olívaolaj-
350 ml langyos víz -ez a liszt minőségétől változhat egy kicsit-
Elkészítése: minden hozzávalót -vizet és sajtot leszámítva gondosan Kimértem a robotgépem üstjébe -természetesen kézzel is dagasztható-,ügyelve arra, hogy a só és az élesztő a tál két külön oldalába kerüljön. A langyos vizet fokozatosan adagolva öntöem hozzá, egy nem túl lágy tésztát kell(ene) kapnunk. A dagasztás befejezése előtt beleraktam az apró kockára
vágott sajtokat. Akkor vagyunk készen, ha szépen elvált a tésztánk az edény Falától. Letakarva 30 percet pihentettem -alapvetően ez legalább 45 perc lett volna, de
nyár van és rettenetesen meleg a lakásban is, nem szerettem volna ha túlkel a tészta-. Cipó alakúra formáztam és egy konyharuhával lefedve ismét tíz percig hagytam pihenni -én jénaiban sütöm-. Alaposan bespricceltem vízzel -ha megoldható tehetünk egy vízzel töltött tepsit is a kenyér mellé a sütőbepárásítás miatt- és közepes hőfokon -villany esetében ez 180°C körül- 40 perc alatt készre sütöttem.
Ami a számokat illeti: sütés után a kenyér súlya 932 gramm lett.
És kitől van a recept
http://egyegeszsegesebbelet.cafeblog.hu/2016/07/01/lenmagos-sajtkockas-kenyer/
|