Teljes kiőrlésű kenyér - lenmagliszttel
Hozzávalók:
elő tészta, sütés előtt 10-12 órával készítjük
200gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150gr víz
5gr friss élesztő
Egy villával összekeverem, egynemű gombóccá, lefedve a pulton hagyom 10-12 órát, semmi más tennivaló nincs vele.
Ez idő alatt túlkel, visszaesik, a sikérszálak megerősödnek, a kenyér sokkal levegősebb, puhább, tovább eltarthatóbb lesz.
Kenyér összeállítása:
a teljes előtészta
100gr sima búzaliszt
100gr lenmagliszt
75gr teljes kiőrlésű búzaliszt
50gr búzasikér
2tk só
10gr friss élesztő
30gr olaj
40gr habtejszín
160ml víz*''
1 mk őrölt édeskömény
kevés egész lenmag a szóráshoz
alapanyagokat a Robotgép üstjébe mérem, és ki dagasztom. Sima, fényes tésztát dagasztok-, 45 percig kelesztem fedeles tálban, majd kicsit átnyomkodom, formázom, szilikonos sütőpapírral bélelt, fedeles jénaiba teszem, Újabb 45 percig pihentetem, majd bevágom, vízzel lefújom, megszórom lenmaggal, ismét lefújom, így nem potyognak majd le a magok, legalábbis nem mind.
Előmelegített 230 fokos sütőben sütöm 30 percig, majd visszaveszem a hőt 200 fokra és leveszem a fedőt, 15 percig sül így, rácson hagyom kihűlni.
Forrás:http://nikknewlife.blogspot.hu/2016/01/teljes-kiorlesu-kenyer-lenmagliszttel.html?m=0
|