Hjas kiflit
Hozzvalk:
70 dkg liszt
50 dkg tiszttott hj
2 dkg leszt
1 dl tej
1 dl fehrbor (vagy 1 evkanl ecet)
1 mokkskanl s
1 teskanl cukor
1 db tojs + 1 tojs a lekenshez
3 evkanl tejfl
sznsavas svnyvz
Valamint:
lekvr
darabolt di
kristlycukor
A hjat 1-2 rra hideg vzbe tesszk, majd paprtrlvel szrazra trljk, lehrtyzzuk, s hsdarln ledarljuk.
A tejet a cukorral meglangyostjuk, majd belemorzsoljuk az lesztt s felfuttatjuk.
A lisztet egy tlba tesszk, a kzepbe mlyedst csinlunk. Ezutn belekanalazzuk a tejflt, belentjk a fehrbort, hozzadjuk a st s az elzleg villval felvert tojst, majd hozzntjk a felfuttatott lesztt. Ezutn fakanllal elkezdjk sszekeverni, majd kzzel folytatva, aprnknt adagolva hozzntjk az svnyvizet is. Kzzel alaposan kidagasztjuk gy, hogy egy lgyabb, de mr nyjthat tszta legyen belle (n kb. 10 percig dagasztottam). Konyharuhval letakarva, szobahmrskleten 30 percig pihentetjk, kelesztjk a tsztt.
Pihentets utn a tsztt alaposan lisztezett felletre bortjuk, majd tenyrrel elszr kicsit sztnyomkodjuk, majd vkonyra kinyjtjuk.
Ezutn a darlt hjat kisebb darabokban sztlapogatjuk, s a tsztt befedjk vele, majd sszehajtogatjuk. Elszr a tszta als felt felhajtjuk kzpig, majd a fels felt szintn kzpig hajtjuk. Ezutn ketthajtjuk, mintha egy knyvet csuknnk be. Ezutn jobb oldalrl behajtjuk a kzepig, majd a bal oldalrl rhajtjuk a tsztt. Letakarva 20 percig pihentetjk (n azzal a tllal takartam le, amelyikben sszekevertem, de konyharuha is j hozz).
A letelt pihentetsi id utn a tsztt vkonyra kinyjtjuk, s az als felt felhajtjuk a kzepig, majd a fels felt rhajtjuk. Ezutn jobbrl behajtjuk a kzepig, majd balrl rhajtjuk a tsztt. Szintn letakarjuk s 20 percig pihentetjk. Ezt a hajtogatst, s pihentetst mg ktszer megismteljk (gy n ngyszer hajtogattam meg a tsztt).
Vgl a hajtogatsok utn a tsztt kb. ujjnyi vastagra kinyjtjuk, majd les kssel (vagy derelyevgval) zls szerinti mret kockkra felvgjuk. Minden tsztakocka kzepre lekvrt tesznk, majd megformzzuk, szleit kicsit lenyomkodjuk.
A kiflik tetejt vgl felvert egsz tojssal lekenjk, majd az aprra vgott kristlycukros-di keverkvel megszrjuk (n lekentem tojssal, majd rfordtottam a cukros-di keverkre, gy szpen rragadt).
Egy tepsit kiblelnk stpaprral, majd egymstl kicsit tvolabb rhelyezzk a kifliket. Elmelegtett forr stbe tesszk, majd kb. 20 perc alatt szp pirosra stjk (n lgkeversnl 170 fokon stttem)

|