Leveles tepertős pogácsa
Hozzávalók:
40 dk teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg tönkölybúza liszt
25 dkg margarin,
1 tojás,
2, 5 dkg élesztő,
90 gr tejföl
5 dkg só,
bors ízlés szerint,
1 ½ dl tej (amennyit a tészta felvesz! )
25 dkg apróra vágott tepertő
+ 1 tojás a lekenéshez
Az élesztőt egy kevés langyos tejjel felfuttatjuk. A többi hozzávalóból ( a tepertő kivételével ) a meleg tej fokozatos hozzáadásával egy laza kelt tésztát gyúrunk. Majd az összedolgozott tésztát fél órát kelesztjük. Ezután a tésztát téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk.
Erre az apróra vágott tepertőt egyenletesen elosztjuk. Ezután a tésztát két oldalról egymásra hajtjuk. Ezt a tésztát 45 fokos szögben magunk felé fordítjuk, és újra kinyújtjuk, és egy dupla hajtást csinálunk. Úgy mint a leveles tészta készítésénél is.
Ezután fél órát ismét pihentetjük, majd újra egy szimpla és egy dupla hajtást csinálunk. Majd egy ismételt fél órás pihentetés után kinyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, egésztojással lekenjük, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsin 200-220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt arany barnára sütjük
A recept innen a kép saját puszi
//andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=31943285
|