Tnklybzs kenyr recept
Hozzvalk
1 kg-os kenyrhez
400 ml vz
1 teskanl kristlycukor
17 g leszt (friss)
300 g bzaliszt (BL55)
300 g teljes kirls tnklybzaliszt
3 ppozott teskanl s
20 ml tolaj
1 kiskanl Ascorbinsav
3 evkanl Zabkorpa
2 evkanl zabpehely
len-, szezm- napraforg-, vagy
tkmag
TELJES ELKSZLSI ID
175 perc
Elkszts
Betesszk az sszetevket a kenyrst tartlyba. Tszta programon
elindtjuk, kidagasztatjuk s kelesztjk a tsztt. Ez a folyamat kb 120 percet
vesz ignybe. Figyelem! ltalnos irnyelv, hogy ha kenyrst gppel
dagasztjuk a tsztt, alulra kerl a folyadk s a s, r a liszt, s az egyb
jrulkos anyagok, legfellre pedig az leszt, vagy a kovsz!
Amikor megkelt, kivesszk a kenyrst gpbl s lisztes deszkn ktszer
thajtogatjuk. Vgl a tsztbl helyes kis kenyrformt ksztnk.
A tsztt vajjal kikent, s klnfle magokkal megszrt formba tesszk. Ezt
kveten mg kb 20 percig llni, kelni hagyjuk.
Elmelegtett 180 C-os stben, kb 50 perc alatt megstjk. Clszer szp
arany barnra stni, mert gy biztos nem lesz nyers a kzepe. A stbl
kivve a kenyr tetejt hideg vzzel vkonyan megkenjk.

|