Tönkölybúzás kenyér recept
Hozzávalók
1 kg-os kenyérhez
400 ml víz
1 teáskanál kristálycukor
17 g élesztő (friss)
300 g búzaliszt (BL55)
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 púpozott teáskanál só
20 ml étolaj
1 kiskanál Ascorbinsav
3 evőkanál Zabkorpa
2 evőkanál zabpehely
len-, szezám- napraforgó-, vagy
tökmag
TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ
175 perc
Elkészítés
Betesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába. Tészta programon
elindítjuk, kidagasztatjuk és kelesztjük a tésztát. Ez a folyamat kb 120 percet
vesz igénybe. Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel
dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb
járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő, vagy a kovász!
Amikor megkelt, kivesszük a kenyérsütő gépből és lisztes deszkán kétszer
áthajtogatjuk. Végül a tésztából helyes kis kenyérformát készítünk.
A tésztát vajjal kikent, és különféle magokkal megszórt formába tesszük. Ezt
követően még kb 20 percig állni, kelni hagyjuk.
Előmelegített 180 C-os sütőben, kb 50 perc alatt megsütjük. Célszerű szép
arany barnára sütni, mert így biztos nem lesz nyers a közepe. A sütőből
kivéve a kenyér tetejét hideg vízzel vékonyan megkenjük.
|