Bejgli
A receptbl 6 db fl kils bejgli lesz.
A tsztbl 6 db 27 dkg tsztnak kell kijnnie. A tltelknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tsztnak. Teht egy 27 dkg-os tsztt 27 dkg tltelkkel kell megtlteni.
A tszta hozzvali ( 6 db bejglihez )
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsr, 10 dkg porcukor, 2.5 dkg leszt, 1 dkg s, 2 db tojssrgja , s 1 dl hideg cukormentes fztejszn valamint kb. 2 dl hideg vz vagy amennyit felvesz a tszta gyrs kzben.
A tszta annyira legyen puha, hogy ha a gyrdeszkn a tenyereddel sztnyomod akkor feltekerhet legyen. A vz mennyisgt minden esetben a liszt minsge hatrozza meg!
Az lesztt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tsztnak kemnynek kell lennie.
A tsztt az sszelltsa s a kimrse utn kb. 20 percre tegyk htbe.
Kb. 20 * 25 cm-es tglalap alakra kell nyjtani a tsztt.
Clszer elz nap elkszteni, betlteni a bejgliket s csak msnap reggel stni!
A titkok : A tszta nyjtsnl sem a deszkt, sem a tsztt nem kell lisztezni. Dlutn mikor elkszl a bejgli akkor le kell kenni tojssrgjval, hagyni kell szradni, este le kell kenni tojsfehrjvel. jszaka hvs helyen de nem htben kell trolni. Ha meleg helyen van trolva akkor tlkel.
Olyankor mikor ragacsos, nem nyjthat liszt nlkl a tszta, akkor gyrni kell mg hozz lisztet! Nyugodtan hozz lehet mg dolgozni annyi lisztet, hogy nyjthat legyen!
Azrt nem szabad lisztezett deszkn nyjtani, mert akkor nem lesz fnyes a fellete a bejglinek!
Csak reggel szabad stni! Akkor mr nem kell jra megkenni semmivel, hanem hurkaplcikval megszurklni kzpen a legaljig a tsztnak. Ez azrt fontos, hogy a gz ki tudjon belle jnni. Lgkevers stben, kzpen, 180 fokon, 25-30-ig kell stni.
Mk vagy di tltelk ( 6 db bejglihez )
85 dkg mk vagy di, 50 dkg kristlycukor, 15 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
mazsola, rlt fahj, sok reszelt citromhj, kshegynyi rlt pirtott szegfszeg
0.5 liter vz
A vizet a cukorral jl fel kell forralni. s utna rnteni a tbbi sszekevert hozzvalkkal. Jl ki kell hteni. Clszer elz nap elkszteni.
Teht 6 db mkos vagy 6 db dis bejglihez. Ha 3-3 db szeretnnk kszteni akkor termszetesen mkhoz vagy a dihoz felezni kell a cukrot s zsemlemorzst is.
A tltelket vizes kzzel nyomkodva lehet legknnyebben a tsztn eldolgozni.
Gesztenys tltelkkel : 1 bejglihez egy 25 dkg -os gesztenyemasszt kell szmolni, amit laztani kell egy kis rummal vagy rumaromval. Annyira, hogy ne legyen tlzottan lgy! zesteni vanilis cukorral s aki szereti esetleg reszelt narancshjjal is lehet.
//andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=25626670

|