Karácsonyi habkarika recept
Hozzávalók
13 darabhoz
80 g tojásfehérje
240 g porcukor
0.25 db citrom leve
4 g étkezési keményítő
A habkarika a karácsony jellegzetes készítménye. A gyerekek imádják a
könnyű és édes rágcsálnivalót, de tartósságának köszönhetően ehető
karácsonyi dekorációként is alkalmazhatjuk. Még kiszárítás előtt
színezhető, ízesíthető. Ez egy atombiztos recept, elronthatatlan, a siker
garantált!
Elkészítés
A sütőt 80 C-ra előmelegítjük, és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral
fedett sütőlemezt.
A porcukrot a tojásfehérjével egy tálba mérjük, és vízgőzre tesszük. (1
db tojásfehérje kb. 40-45 gramm)
Egy szűrőn át - hogy a magok ne kerüljenek a tojásfehérjébe - nyomjuk
bele a citrom levét. Ezután folyamatos keverés közben melegítsük
csípősre a tojásfehérjét. Akkor csípős a tojásfehérje, mikor beledugjuk
az ujjunk, és csípi azt. Ez kb. 60 C-fokot jelent.
Ha csípős a fehérje, öntsük át a robotgép üstjébe, és tegyük bele a
kukoricakeményítőt.
Ezután 10-20 percen át, a legmagasabb fordulaton habosítsuk, míg
kemény habbá nem válik a cukros fehérje.
A kemény habot csillagcsöves habzsákba szedjük, és a szilikonos
sütőpapírra kinyomjuk a karikákat.
A kinyomott karikákat 2 órára a 80 C-os sütőbe tesszük (ha van a sütőn,
akkor légkeverés funkcióra 70 C-ra), és készre szárítjuk őket. A tökéletes
habkarikáknak nem szabad megpirulniuk, hó fehérnek kell maradniuk,
és akkor jók, mikor fel lehet szedni őket a papírról.
|