Zserbó, á la NoCarb Rostmix
Hozzávalók (30x25 cm tepsihez):
Tészta: 120 g rost
80 g zsiradék (esetünkben vaj)
80 g édesítő Eritrol
4 tojás Fél csomag sütőpor
Féldiónyi friss élesztő
50 ml langyos víz
5 evőkanál kaukázusi kefir vagy tejföl, vagy joghurt, vagy növényi tejszín
Só
A töltelékhez:
Lekvár (esetünkben felefele arányban házi, cukormentes eper és sárgabarack lekvár volt)
15 dkg darált dió
5 evőkanál Eritrol
Tetejére:
2 evőkanál kakaó
3 evőkanál édesítő Eritrol
2-3 evőkanál víz
Evőkanálnyi vaj vagy kakaóvaj
Csipet só
Pár csepp citromlé vagy ecet
Mielőtt nekifogunk a tészta összeállításának, készítsünk mindent elő:
Kapcsoljuk / gyújtsuk be a sütőt, a tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Készítsük elő a tölteléket: a diót ledaráljuk és összekeverjük az édesítővel, ízlés szerint tehetünk hozzá citromhéjat vagy vaníliát is
A lekvárt is helyezzük kéz közelbe, valamint egy nagyobb vágódeszkát, nyújtófát és egy akkora frissen tartó fóliát, amekkorát rá tudunk simítani a vágódeszkára úgy hogy a széleit alá tudjuk hajtani.
Így könnyebben lehet majd kinyújtani a lapokat. Egy tálba belemérjük a rostot, hozzáadjuk az édesítőt, sót sütőport és alaposan összekeverjük.
Az élesztőt csomómentesen feloldjuk a langyos vízben, majd a rosthoz adjuk a zsiradékkal, a kefirrel és a tojásokkal együtt.
Alaposan összegyúrjuk a tésztát néhány percig gyúrni kell amíg szépen összeáll és már nem ragad sem a kezünkhöz sem a tál oldalához.
Az így kapott tésztát 4 egyforma cipóra vágjuk és egyesével elkezdjük kinyújtani. (nem kell keleszteni)De jó ha álni hagyod 15 percre
A fóliára helyezzük az első cipót és olajjal megkent nyújtófával kb akkora lapot nyújtunk, mint amekkora a tepsink, kb 35 mm vastagságúra. Majd a fóliával együtt felemeljük és fóliás oldalával felfele belefordítjuk a tepsibe.
Fel is lehet csavarni a nyújtófára és azzal görgetjük bele a tepsibe egy a lényeg a fólia felül legyen, hogy le lehessen szépen húzni róla.
Ha a szélein nem sikerül szépen akkor kézzel nyugodtan formára nyomkodhatjuk a tésztát.
Ha készen vagyunk vele, akkor megkenjük vékonyan lekvárral és megszórjuk a daráltédesítős dióval, majd jöhet a következő lap. (ne rakjunk sok lekvárt mert nehezen fog átsülni, révén a rost másképpen viselkedik, mit a hagyományos lisztek)
Ezt folytatjuk addig, amíg elkészül az 4-dik lap is. Amikor az utolsó lapunk is készen van és szépen rásimítom
Sütőbe tesszük és közepes lángon 40-45 perc alatt készre sütjük (tűpróba – sütési idő sütőtől is függ)
Ha a süti kisült kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt szépen kiemeljük a tepsiből – ehhez segítséget nyújthat a tepsi szélein kilógó sütőpapír. A csokit a tetejére a következőképpen készítjük el: A kakaót, édesítőt, csipet sót és vizet összekeverjük és összefőzzük, amíg jól besűrűsödik, ekkor hozzáadjuk a zsiradékot és a pár csepp citromlevet / ecetet (ez utóbbitól lesz szép fényes a teteje). Ha a zsiradék teljesen elolvadt levesszük a tűzről, hagyjuk néhány percig hűlni, majd mielőtt teljesen besűrűsödne, szépen rásimítjuk a kihűlt süti tetejére. Az így kapott süti 6 cm magas, látványos és az íze teljes egészében a hagyományos zserbóé. Nagyon finomés nagyon laktató Nagyobb tepsihez – vagy készítsünk dupla adag tésztát vagy készítsük 3 lappal.
|