Rozskenyr dagaszts nlkl
Rozskenyr hozzvalk:
· 500 g rozsliszt
· 250 g fehr liszt
· 250 g rtesliszt
· 5 dkg leszt
· 800 ml langyos vz
· 2 teskanl s
1. Szitld, vagy ntsd ssze a liszteket egy nagy tlba, s forgasd meg, hogy jl sszekeveredjenek. A st mg ne add hozz.
2. Futtasd fel meleg helyen az lesztt kb. 1 dl langyos vzben, egy kvskanl mzzel vagy cukorral s 2-3 evkanlnyi lisztkeverkkel 5-10 perc alatt. Ha porlesztt hasznlsz, azt nem szksges felfuttatni, egyenesen ntheted a liszthez.
3. Keverd ssze a st a liszttel, ntsd hozz az lesztt s a maradk vizet. Kzzel vagy a robotgp dagaszt fejvel keverd t annyira, hogy a liszt teljesen elkeveredjen a folyadkkal, ez legfeljebb nhny perc.
4. Takard le, s hagyd huzattl vdett, meleg helyen pihenni legalbb 8 rt – egy jszakt. Akr msfl napig is kint hagyhat, nem romlik meg a tszta.
5. Melegtsd el a stt 250 fokra – ez ltalban a legmelegebb fokozat. Tegyl be a stbe egy hosszks formj stformt, pl. egy gymlcskenyr formt.
6. ntsd ki a megkelt tsztt ersen lisztezett felletre, s vgd 4 egyenl adagra. n ilyenkor csak a felt stm meg, a msik fele megy vissza a tlba s pihen kvetkez reggelig.
7. Kicsit lapogasd el az adag tsztt, s mintha leveles tszta lenne, elszr hajtsd hromba (a jobb oldali harmadt hajtsd r a kzepre, aztn erre hajtsd r a bal oldali harmadt), utna pedig az elz hajtsra merlegesen mg egyszer flbe. Forgasd a tszta minden oldalt vastagon lisztbe. Rszletesebben olvashatod s egy viden is lthatod a folyamatot a
8. Nyisd ki a stt, s tedd a tsztt a forr formba. Fedd le – pl. egy nagyobb tepsivel vagy egy szilikon stlappal – s ssd 30 percig. Utna vedd le a fedt, s ssd tovbbi 15 percig.
Ksztsd el te is ezt a rozskenyr receptet, s hidd el, nem fogsz csaldni! Reggel a csodlatos friss kenyr illat, s a ropogs hj, puha s meleg rozskenyr megdesti a napodat!
J tvgyat!

|