Rozskenyér dagasztás nélkül
Rozskenyér hozzávalók:
· 500 g rozsliszt
· 250 g fehér liszt
· 250 g rétesliszt
· 5 dkg élesztő
· 800 ml langyos víz
· 2 teáskanál só
1. Szitáld, vagy öntsd össze a liszteket egy nagy tálba, és forgasd meg, hogy jól összekeveredjenek. A sót még ne add hozzá.
2. Futtasd fel meleg helyen az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben, egy kávéskanál mézzel vagy cukorral és 2-3 evőkanálnyi lisztkeverékkel 5-10 perc alatt. Ha porélesztőt használsz, azt nem szükséges felfuttatni, egyenesen öntheted a liszthez.
3. Keverd össze a sót a liszttel, öntsd hozzá az élesztőt és a maradék vizet. Kézzel vagy a robotgép dagasztó fejével keverd át annyira, hogy a liszt teljesen elkeveredjen a folyadékkal, ez legfeljebb néhány perc.
4. Takard le, és hagyd huzattól védett, meleg helyen pihenni legalább 8 órát – egy éjszakát. Akár másfél napig is kint hagyható, nem romlik meg a tészta.
5. Melegítsd elő a sütőt 250 fokra – ez általában a legmelegebb fokozat. Tegyél be a sütőbe egy hosszúkás formájú sütőformát, pl. egy gyümölcskenyér formát.
6. Öntsd ki a megkelt tésztát erősen lisztezett felületre, és vágd 4 egyenlő adagra. Én ilyenkor csak a felét sütöm meg, a másik fele megy vissza a tálba és pihen következő reggelig.
7. Kicsit lapogasd el az adag tésztát, és mintha leveles tészta lenne, először hajtsd háromba (a jobb oldali harmadát hajtsd rá a közepére, aztán erre hajtsd rá a bal oldali harmadát), utána pedig az előző hajtásra merőlegesen még egyszer félbe. Forgasd a tészta minden oldalát vastagon lisztbe. Részletesebben olvashatod és egy videón is láthatod a folyamatot a
8. Nyisd ki a sütőt, és tedd a tésztát a forró formába. Fedd le – pl. egy nagyobb tepsivel vagy egy szilikon sütőlappal – és süsd 30 percig. Utána vedd le a fedőt, és süsd további 15 percig.
Készítsd el te is ezt a rozskenyér receptet, és hidd el, nem fogsz csalódni! Reggel a csodálatos friss kenyér illat, és a ropogós héjú, puha és meleg rozskenyér megédesíti a napodat!
Jó étvágyat!
|