Barna rozsos kenyr
egy finom kenyr receptje.
40 dkg teljes kirls rozsliszt
50 dkg bzaliszt
1 kocka leszt
2 dkg s
rlt kmnymag
Az lesztt feloldom egy jkora bgre vzben, s belentm a rozslisztbe. Ha kell adok mg
vizet hozz, hogy sr palacsintatszta llag legyen, letakarom s hagyom msnapig
kovszoldni.
Dagaszts eltt hozzadom a bzalisztet, a st s annyi vizet, hogy rugalmas tsztv
dagasztdjon. Az rlt kmnymag is a dagaszts eltt kerl bele, de kihagyhat, ha valaki
nem szereti. A rozs zt jl emeli ki. bedagasztott tsztagolyt meglisztezem s a
dagaszttlba visszatve hagyom kelni. Ha csak bzalisztbl kszlne 3/4 ra alatt is
megkelne, de a korps liszt, fleg a rozsliszt, nehezebb, tovbb tart. Amikor szpen
megdagadt, kiveszem a tlbl cipt formzok belle s ismt hagyom kelni. A msodik
keleszts hamarabb megvan, idejben kapcsoljuk be a stt, maximlis hfokra. 180 fokra
visszavve sssk 50 percig, kesztyvel megfogva kopogtassuk meg az aljt. Ha a hjt
kemnynek rezzk, s kong hangot ad, elkszlt. Rcsra tve htsk ki. Lehet ezt a
kenyeret is vzzel megkenni sts eltt, s amikor elkszlt, n inkbb lisztesknt szeretem.
Van egy piacon, prszzrt vett pici zomncos tepsim, abba szoktam prujjnyi vizet tlteni,
s a st bekapcsolsakor betenni az aljba

|