Barna rozsos kenyér
egy finom kenyér receptje.
40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
50 dkg búzaliszt
1 kocka élesztő
2 dkg só
őrölt köménymag
Az élesztőt feloldom egy jókora bögre vízben, és beleöntöm a rozslisztbe. Ha kell adok még
vizet hozzá, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen, letakarom és hagyom másnapig
kovászolódni.
Dagasztás előtt hozzáadom a búzalisztet, a sót és annyi vizet, hogy rugalmas tésztává
dagasztódjon. Az őrölt köménymag is a dagasztás előtt kerül bele, de kihagyható, ha valaki
nem szereti. A rozs ízét jól emeli ki. bedagasztott tésztagolyót meglisztezem és a
dagasztótálba visszatéve hagyom kelni. Ha csak búzalisztből készülne 3/4 óra alatt is
megkelne, de a korpás liszt, főleg a rozsliszt, nehezebb, tovább tart. Amikor szépen
megdagadt, kiveszem a tálból cipót formázok belőle és ismét hagyom kelni. A második
kelesztés hamarabb megvan, idejében kapcsoljuk be a sütőt, maximális hőfokra. 180 fokra
visszavéve süssük 50 percig, kesztyűvel megfogva kopogtassuk meg az alját. Ha a héját
keménynek érezzük, és kongó hangot ad, elkészült. Rácsra téve hűtsük ki. Lehet ezt a
kenyeret is vízzel megkenni sütés előtt, és amikor elkészült, én inkább lisztesként szeretem.
Van egy piacon, párszázért vett pici zománcos tepsim, abba szoktam párujjnyi vizet tölteni,
és a sütő bekapcsolásakor betenni az aljába
|