Zabpelyhes kenyr
Este kovszt ksztnk.
Ehhez egy bgre zabpelyhet s fl bgre teljes kirls rozslisztet leforrzunk annyi vzzel, hogy tejflsrsg legyen. Mikor mr csak kz meleg, belemorzsolunk egy kocka lesztt.
Msnap tltnk hozz mg egy bgre vizet, vagy tejet,
2 dkg st, kb.
fl kil lisztet. Ez lehet fehr bzaliszt, vagy teljes kirls tnklybza
. Alaposan bedagasztjuk, s hagyjuk a dupljra kelni. Ismt sszegyrjuk s bekapcsoljuk a stt 200 fokra. Mire bemelegszik (kb. 20 perc) ismt szpen megkelt a kenyernk. A lisztes tetejt vizes ecsettel tkenjk, az gy ragacsoss tett felsznt megszrjuk zabpehellyel s rsimogatjuk, nehogy lepotyogjanak. 10 percig stjk 200 fokon, aztn 180 fokon mg vagy 40 percet. Ha megkopogtatjuk – kesztyvel megfogva – s kong hangot ad az alja, megslt. Rcson hagyjuk kihlni, klnben nem marad ropogs a hja

|