Ropogs – korps zsemle
Hozzvalk (nekem 12 darab lett belle):
420 gramm teljes kirls bzaliszt
180 gramm finomliszt (javaslom, ha akad otthon a durumlisztet, de termszetesen
lehet akr teljes kirls is, csak egy kicsit tmrebb llagra szmtsunk akkor
vgeredmnyknt)
40 gramm friss leszt
16 gramm s
20 ml olaj (nlam repce)
35 gramm zabkorpa
35 gramm bzasikr
450 ml vz
Elksztse: a liszteket, a sikrt, a korpt s az olajat kimrtem robotgpem stjbe.
A tl egyik felbe morzsoltam az lesztt, mg a msik felbe kimrtem a st.
Mikzben lassan dolgozott a gp, aprnknt adagoltam a vizet is. A vz mennyisge a
lisztek minsgtl/mrkjtl fggen minimlisan eltrhet.
Nagyjbl 10 perc dagaszts utn, szpen elvlt a tszta a fmtl faltl. Lefedve 45
percet pihentettem.
Miutn megkelt enyhn lisztezett felletre bortottam s tgyrtam kzzel. 12 egyenl
rszre igyekeztem felosztani.
Stpaprral blelt tepsibe rakosgattam ket s tiszta konyharuhval lefedve ismt
hagytam pihenni ket, krlbell 30 percet.
Hideg stbe toltam, a vzzel alaposan megspriccelt tepsi zsemlt, amit 200C-ra
lltottam be. 25 perc alatt kszre sltek.
Hozzvetleges tpanyagrtkek: a ksz zsemlim slya 1025 gramm lett, ebben 2476
kalria, 102 gramm fehrje, 35 gramm zsr s 409 gramm sznhidrt (a
sznhidrtdita szablyai szerint szmolva 404 gramm) lett benne nekem.
J tvgyat!
Recept Innen
http://egyegeszsegesebbelet.cafeblog.hu/2017/12/04/ropogos-korpas-zsemle/
Egy egszsgesebb let
Egszsgesebben, stni-fzni, szeretettel!


|