Tönkölybúzás kenyér kovásszal recept
Hozzávalók
1 kg-os kenyérhez
Kovászhoz
150 ml víz
1 teáskanál eritrolt vagy kristálycukor
10 g élesztő (friss)
75 gr búzaliszt
75 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
A hozzávalókból kovászt készítünk, 12 órán át meleg helyen hagyjuk
Utána hozzáadjuk a többi hozzá valókat.
250 ml víz
7 g élesztő (friss)
225 g búzaliszt (BL55)
225 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 púpozott teáskanál só
20 ml étolaj
1 kiskanál ételecet (10%-os)
3 evőkanál búzakorpa
2 evőkanál zabpehely
len-, szezám- napraforgó-, vagy
tökmag
TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ
175 perc
Elkészítés
Kovászt és többi hozzávalókat hozzá adjuk ki dagasztjuk Amikor megkelt, lisztes deszkán kétszer
áthajtogatjuk ½ órás pihentetésekkel . Végül a tésztából helyes kis kenyérformát készítünk.
A tésztát vajjal kikent, és különféle magokkal megszórt formába tesszük. Ezt
követően még kb 20 percig állni, kelni hagyjuk.
Előmelegített 180 C-os sütőben, kb 50 perc alatt megsütjük. Célszerű szép
arany barnára sütni, mert így biztos nem lesz nyers a közepe. A sütőből
kivéve a kenyér tetejét hideg vízzel vékonyan megkenjük.
|