Vegyeslisztes kenyér
Hozzávalók
- 40 dkg BL55 liszt
- 10 dkg liszt vegyesen teljes kiőrlésű tönköly és graham lisztből
- 3,5 dl víz
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 2,5 dkg élesztő
Elkészítés
Minden száraz hozzávalót belemérek a dagasztótálba, az élesztőt nem futtatom fel, azt is csak belemorzsolom. Belemérem az olajat és 3 dl vizet, a többit akkor, ha úgy látom, hogy a tészta még igényli (a tk és graham liszt miatt több vizet igényel, mint a sima fehérlisztes kenyerek).
Jó 10 percig dagasztja a gép, majd 40 percre félre teszem meleg helyre, kelni. Ekkor a formába beleteszek egy sütőpapírt, kevés mozdulattal megformázom a kenyeret, vigyázva, hogy a buborékok túléljék a műveletet. Az aljával felfelé teszem a formába, Meglisztezem a tészta tetejét, és betakargatom a konyharuhával
Újabb 40 percet pihen, ekkor előmelegítem a sütőt 210 fokra, A sütő aljába is bekészítek egy edényt vízzel, bevágom a tetejét és sütőbe vele. 30 percig sül így, majd az utolsó 15 percre kiveszem az alsó, vizes edényt, és úgy sütöm tovább.
Amikor kiveszem, az alját megkopogtatom, és szép, tömör hangot kell hallani. Meg lehet próbálni, hogy teljes kihűlésig várunk a megvágással, nekem nem ment
|