Zabpelyhes kenyér
Hozzávalók:
250 gramm teljes kiőrlésű liszt /tönköly liszt/
100 gramm zabpehely (apró szeműt szoktam használni)
150 gramm finomliszt
20 gramm búzasikér
25 gramm élesztő
10 gr só (nálam himalájai)
20 gramm kókuszolaj
2 evőkanál zabkorpa (nálam 20 gramm)
300 ml langyos víz A liszteket és a zabpelyhet kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a sikért, a kókuszolajat, a zabkorpát és a sót (közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, én a tál szélére szoktam szórni). Majd az élesztőt belemorzsolom a lisztekbe, és fokozatos adagolás mellett a 300 ml langyos vízzel szépen eldolgozom. Én szorosan fóliával szoktam lefedni (körbe) a tálat és hagyom 4045 percet pihenni. Amikor szépen megkelt egy jénaiba sütőpapírt teszek majd formázom a kenyeret így, és a bélelt jénaiba helyezem. Fedő alatt 15 percet pihentetem és előmelegített sütőben közepes lángon (kb. 180 fok) 40 45 perc alatt megsütöm. Ha valaki meg tudja oldani, hogy párás legyen a sütő miközben sül a kenyér, még jobb lesz a végeredmény (ezt én általában úgy oldom meg, hogy plusz egy tepsit teszek be a kenyér mellé amibe vizet öntök). 100 gramm kenyérben nekem 37 CH és 241,2 kcal lett. Ez azt jelenti, hogy 30 CHs reggelire 81 gramm kenyeret ehetünk ha más számolandó szénhidrát nincs a tányérunkon, ami 195,372 kcal.
Zsuzsi receptje egésszében ez én annyit változtattam tönköly lisztet használtam és Jénai nélkül sütöttem
Recept innen
http://egyegeszsegesebbelet.cafeblog.hu/receptek/zabpelyhes-kenyer/
|