Ciabatta
Hozzvalk, 10 zsemlhez
Az eltszthoz
250g liszt (150g rtes liszt, 100g tk. bza)
200ml langyos vz
15g friss leszt
A tszthoz
250g liszt (150g tk. bza, 100g rlt zabpehely)
20g bzasikr
200ml langyos vz
10g friss leszt
1,5 teskanl s
A tervezett sts eltti este keleszttlba ntttem a langyos vizet, belemorzsoltam az lesztt, hozzadtam a lisztet, alaposan sszekevertem s a nokedli srsg tsztt lefedve a konyhapulton hagytam.
Msnap a tszta hozzvalit a kenyrstgp stjbe mrtem, beletettem az eltsztt s 10 percig gyrtam. Termszetesen kszthet kzzel is. Ragacsos, lgy tsztt kaptam. Ettl nem szabad megijedni s plusz lisztet hozzadni! A tsztt visszatettem a keleszttlba s egy rn t kelesztettem.
Ezutn alaposan lisztezett nyjttblra tettem s vatos mozdulatokkal 2-3cm vastagra ellapogattam. A felesleges lisztet lesepertem, majd kapott tglalapot szimpln behajtottam, azaz gondolatban harmadolva sszehajtottam.
Az gy kapott tsztacskot flbe hajtottam, hogy befrjen a keleszttl al, amivel lefedtem s 30 percet kelesztettem.
Ismt alliszteztem s vatosan, alnylva, mint a rtes szthzogattam a kezemmel. gy megrizhetk a tsztban lv hatalmas buborkok. A hajtogatst, pihentetst megismteltem. Majd a megkelt tsztt jra szimpln behajtottam s pizzavgval 10 rszre vgtam. A zsemlket papros stlemezre tettem s jabb 45 perc pihen kvetkezett.
Kzben a stt 250 fokra elmelegtettem s egy kisebb tepsiben forr vizet lltottam az aljba.
A megkelt tsztt stbe tettem, majd 15 perc mlva, mikor a zsemlk krge kialakult kivettem a vizes ednyt, a ht pedig 200 fokra levettem. Amikor a zsemlk aranybarnk lettek kivettem a stbl s rcsra tettem hlni ket. Ha van lgkevers a stnkben, rdemes az utols pr percre bekapcsolni, mert gy mg ropogsabb lesz a ciabatta krge.
A kp sajt a recept meg itt tallhat
http://afonyamamora.blogspot.hu/2016/03/ciabatta.html

|