Chia magos szendvicskenyr
Hozzvalk 11x35cm-es dobozformhoz
reg tszthoz
200g kenyr- vagy rtesliszt
150ml vz
6g friss leszt
Tszthoz
400g liszt (200 g Graham liszt, 200g tk. Bzaliszt)
180-200ml vz
12g friss leszt
1 evkanl ecet
2 evkanl olaj
1,5 teskanl s
35g chia mag
A tervezett kenyrsts eltti este elksztettem az regtsztt. Egy nagyobb, lefedhet tlba mrtem a vizet, belemorzsoltam az lesztt, majd hozzadtam a lisztet s alaposan sszekevertem. Nem kell kidolgozni, elg, ha egynem. Lefedtem s a konyhapulton hagytam. Megkel s sszeesik.
Msnap a chia magot megpirtottam. A tszta hozzvalit belemrtem a dagasztgp stjbe, hozzadtam az regtsztt, kihlt magot, s selymes, rugalmas tsztt gyrtam. A lisztek minsgtl fggen szksg lehet plusz folyadkra, amit rdemes evkanalanknt a tszthoz adni.
A tsztt kigmblytettem, keleszt tlba tettem s 45 percig kelesztettem. A dobozformt stpaprral kibleltem. Szebb lesz a kenyernk, ha a paprt nem belenyomkodjuk, hanem vgjuk. Ksztnk egy doboz hosszval megegyez egy-egy centivel szlesebb lapot, amit lesen meghajtunk, a vgre pedig vgunk kt kisebbet.
A megkelt tsztt nyjttblra tettem vatos mozdulatokkal tglalap alakra sztnyomkodtam, majd felcsavartam s a formba tettem. Fl rt kelesztettem, mikzben a stt 230 fokra elmelegtettem s forr vizes edny lltottam az aljba. A kelesztsi id ettl eltrhet, hisz fgg a konyhnk hmrsklettl. Ujjunkkal megnyomva ellenrizhetjk, hogy a kenyernk stsre ksz-e. Ha megnyomva ott marad az ujjunk nyoma, adjunk mg idt neki. Ha lassan visszasimul a nyoms helye, akkor stsre ksz. A megkelt kenyeret 3 helyen ferdn bemetszettem s a stbe tettem.
Fl ra utn, mikor a kenyr krge megszilrdult a vizet kivettem, a hmrskletet pedig 200 fokra visszavettem. Mg 25 percig stttem, majd a ksz kenyeret rcsra tettem kihlni. Ha szksges a sts msodik felben stpaprral takarjuk le a kenyeret. A stsi id csak irnyad, ha bizonytalanok vagyunk, hogy megslt-e a kenyernk, fogjuk meg stkesztyvel, tgessk meg kicsit az aljt. Ha kong hangot ad, biztosak lehetnk benne, hogy megslt.
Receptet inenn loptam
http://afonyamamora.blogspot.hu/2017/10/chia-magos-szendvicskenyer.html
 
|