Ecetes Ckla
Hozzvalk:
4 kg ckla
3 l vz
30 dkg cukor ezt n kihagytam vegenknt 3 ptty destszer
3 dl 10%-os ecet
3 tk. s (jd-mentes)
Fszerek 720ml-es vegekbe:
1-2 db babrlevl
1 db vkony szl torma
1/4 kk fszerkmny
A cklt megmossuk, meghmozzuk s 3-5 mm vastagsg karikkra vgjuk. Nyersen vegekbe tesszk, adunk hozz fszerkmnyt, babrlevelet s egy vkony szl tormt. A hozzvalkbl elksztjk a savanysg levet s hidegen felntjk vele az vegeket egy ujjnyi lgrst hagyva. Lgmentesen lezrjuk, majd a Befzautomatban Kochen fokozaton 120 percig dunsztoljuk.
Fontos tudnival savanysgok befzse eltt:
A savanysgok elraksnl minden alapanyagot, nyersen, elfzs nlkl helyeznk az vegekbe. Kivtel ez all a ckla, amit nem csak nyersen, de elfzve is befzhetnk.
A felnt levet hidegen elkeverve, vagy sszeforrals utn lehtve ntsk a zldsgekre, a fszereket pedig vegenknt osszuk szt. A receptekben szerepl savanysg lbl rdemes kicsit tbbet kszteni, 1-2 veg eltrs mindig lehet a lertaktl. Fontos megzlelni is, mert ekkor mg mdosthatunk az arnyokon.
|