Legfinomabb sajtos muffin, diétára szabva
Hozzávalók:
330 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
140 gramm durumliszt (finomliszttel is készíthető, de a durum
egyenletesebben/lassabban emeli a vércukrot, viszont állagra nagyon
hasonló)
10 gramm búzasikér
9 gramm só
7 gramm szárított élesztő
30 ml olaj (nálam extra szűz olívaolaj)
1+1 tojás (L-es méretű)
10 dkg reszelt sajt
30 gramm szezámmag
230 ml víz
Elkészítése: a liszteket, a sikért, a sót, az élesztőt, az egyik tojást és az
olajat kimértem robotgépem üstjébe, majd kis fokozat mellett folyamatosan
adagoltam a langyos vizet. A víz mennyisége a lisztek
minőségétől/márkájától függően minimálisan eltérhet. Alaposan
kidagasztattam a tésztát. Konyharuhával lefedve, nagyjából 40 perc alatt
duplájára kelesztettem.
Majd 10 egyenlő részre osztottam a tésztámat, és ovális alakúra nyújtottam
őket. Az egyik felét hosszanti irányban bevágtam, a másik felébe egyenként
10 gramm reszelt sajtot szórtam. Feltekertem, majd sütőpapírral bélelt
tepsibe rakosgattam őket. Ismét letakarva 15 percet hagytam nekik még
egyszer kelni, tojással megkentem, szezámmaggal megszórtam tetejüket.
180 fokos sütőbe (gáz esetén közepes láng) toltam és 18-20 perc alatt
megsütöttem őket.
Tápanyagértékek: a kész muffinok súlya 864 gramm lett, ebben 2626 kcal,
111 gramm fehérje, 95 gramm zsír és 310 gramm szénhidrát lett (a
szénhidrátdiéta szabályai szerint számolva 303 gramm) bennük. Ezek csak
tájékoztató adatok!
Jó étvágyat!
Recept Innnen
http://egyegeszsegesebbelet.cafeblog.hu/2017/06/11/legfinomabb-sajtos-muffin-dietara-szabva/
|